Υπηρεσίες Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας
Αρθρα & αποψεις

Ζήτω το μικροβίωμα!

Κάθε μέρα μαθαίνουμε όλο και περισσότερα για τις θαυματουργές λειτουργίες του μικροβιώματος. Πρόκειται για το σύνολο των βακτηρίων, ιών και μυκήτων που κατοικούν στο έντερό μας και άλλες βλεννογόνους του σώματος, όπως ο κόλπος. Το μικροβίωμα δουλεύει συνέχεια για να είμαστε υγιείς: φτιάχνει βιταμίνες, διώχνει τις περιβαλλοντικές τοξίνες, κρατάει το μυαλό μας και τη διάθεσή μας σε φόρμα, μειώνει τις φλεγμονές.

Το κακό μικροβίωμα έχει σχετιστεί με την ανάπτυξη διαβήτη, το στρες, την κατάθλιψη, πολλά αυτοανοσα νοσήματα, εξάρτηση από τη ζάχαρη, κόπωση, απορρύθμιση της ενδοκρινικής λειτουργίας και πολυκυστικές οωθήκες.

Ποιο είναι το πρόβλημα με την κατάχρηση αντιβιοτικών

Τα αντιβιοτικά έχουν φτιαχτεί για να σκοτώνουν τα «κακά βακτήρια». Και αυτό είναι κάτι για το οποίο είμαστε ευγνώμονες! Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν σκοτώνουν μόνο τα «κακά», αλλά και τα «καλά βακτήρια». Όταν ένας ενήλικας ή ένα παιδί χρησιμοποιούν αντιβιοτικά πολύ συχνά η χλωρίδα του γαστρεντερικού συστήματος (τα «καλά βατήρια») δεν προλαβαίνει να ανακάμψει.

Το ίδιο ισχύει και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπου η χορήγηση αντιβίωσης γίνεται στο 50% των εγκύων, στις ΗΠΑ. Αυτό επηρεάζει το μικροβίωμα του ανθρώπινου γάλακτος. Ταυτόχρονα με αυτό, στην Ελλάδα τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή (κατά 65%). Ως αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν ενεργοποιείται πρώτα με τα «καλά μικρόβια» του κόλπου», αλλά από τα «κακά μικρόβια» του χειρουργείου.

Το πρόβλημα όμως που δημιουργείται με την υπερ-συνταγογράφηση αντιβιοτικών είναι ότι τα αντιβιοτικά έχουν αρχίσει να μη λειτουργούν, γιατί οι παθολόγοι οργανισμοί έχουν με τα χρόνια αναπτύξει αντίσταση σε αυτά. Έτσι, όταν πραγματικά χρειαζόμαστε αντιβιοτικά για μια σοβαρή κατάσταση, αυτά έχουν λιγότερη αποτελεσματικότητα.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε το μικροβίωμά σας ή του παιδιού σας;

  • Εκφράσετε ελεύθερα την επιθυμία σας να μην σας συνταγογραφηθούν αντιβιωτικά. Είναι πιθανό ο επαγγελματίας υγείας που σας παρακολουθεί να έχει να σας προτείνει εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της λοίμωξης που έχετε.
  • Ρωτήστε τον/τη γιατρό σας εάν πόσο σημαντικό είναι να ξεκινήσετε άμεσα αντιβίωση ή εάν μπορείτε να παρακολουθείτε τα συμπτώματα και να τηρήσετε στάση αναμονής.
  • Αποκαταστήστε το μικροβίωμα του νεογέννητού σας με την τεχνική vaginal seeding.
  • Ενημερωθείτε για τις πιο κοινές λοιμώξεις όπου γίνεται κατάχρηση αντιβιοτικών, όπως οι ωτίτιδες, η βρογχίτιδα, ακόμη και ο στρεπτόκοκκος στο λαιμό. Μπορείτε να συμβουλευτείτε το Centers for Disease Control and Prevention (CDC), και συγκεκριμένα το Antibiotic Resistance Threats Report του 2019.
  • Όταν αρρωστήσετε προσπαθήστε, ει δυνατόν, να καταφύγετε πρώτα στην καλή διατροφή και τον καλό ύπνο, πριν πάρετε την απόφαση να σας χορηγηθεί αντιβίωση.
  • Ενημερωθείτε για τα πάμπολλα φυτικά συμπληρώματα, βότανα και βιταμίνες που μπορούν να σας βοηθήσουν στην εκάστοτε λοίμωξη.
  • Ενημερωθείτε για τα φάρμακα που δεν είναι αντιβιοτικά αλλά ζημιώνουν τη χλωρίδα του γαστρεντερικού συστήματος και του κόλπου. Έρευνα του 2018 το Nature έχει σημαντικά στοιχεία σε αυτή την κατεύθυνση (Extensive impact of non-antibiotic drugs on human gut bacteria).
  • Φτιάξτε ένα φυσικό φαρμακείο στο σπίτι. Το άρθρο της Aviva Romm «Detox Your Medicine Cabinet: 26 Natural Remedies for Common Symptoms» θα σας βοηθήσει!

Στο Midwives for All, παρατηρούμε ότι το μικροβίωμα υποφέρει συχνά. Η εκτεταμένη χρήση αντιβιοτικών, ανικαταθλιπτικών και οι καισαρικές τομές είναι οι πιο συχνοί λόγοι υποβάθμισης ή καταστροφής του μικροβιώματος. Γι’ αυτό έχουμε ενσωματώσει στην προσέγγισή μας την αξιολόγηση και ενίσχυση του μικροβιώματος στις φάσεις του κύκλου της ζωής μας που το χρειαζόμαστε περισσότερο! Στο Midwives for All μπορείτε να βρείτε:

  • Κολπικά Υπόθετα για την αντιμετώπιση κολπίτιδας σε συνεργασία με την Βοτανοθεραπεύτρια και Φαρμακοποιό @officinalis.drogeri.
  • Vaginal seeding για την μεταφορά του μικροβιώματος στο νεογέννητο κατά τη διάρκεια της καισαρικής τομής.
  • Διαγνωστική Καλλιέργεια Ενδομητρίου για την αξιολόγηση εμμένουσας υπογονιμότητας, σε συνεργασία με τα MBC LABS – Molecular Biotechnology Center.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Skip to content