Υπηρεσίες Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας
Αρθρα & αποψεις

Η σημασία του αμνιακού σάκου και του αμνιακού υγρού

Πολύ συχνά ακούμε ότι οι γιατροί και οι μαίες «έσπασαν τα νερά» κατά τη διάρκεια της γέννας. Είναι σωστή αυτή η πρακτική; Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει; Ποια η χρησιμότητά των άθικτων μεμβρανών και του αμνιακού υγρού την ώρα της γέννας;

Ο αμνιακός σάκος προστατεύει το έμβρυο, τον ομφάλιο λώρο και τον πλακούντα από τις έντονες συσπάσεις της μήτρας. Οι πιέσεις εξομαλύνονται λόγω του υγρού στοιχείου και αποφεύγεται η άμεση συμπίεση. Έτσι το μωρό διατηρεί καλύτερα τον καρδιακό του παλμό και αποφεύγεται το έντονο στρες.

Ένα μέρος του αμνιακού σάκου με το αμνιακό υγρό προηγείται του κεφαλιού και προβάλλει από τον τράχηλο καθώς το έμβρυο κατεβαίνει. Το αμνιακό υγρό που μαζεύεται μπροστά από το κεφάλι βοηθάει τον τράχηλο να τεντωθεί και να ανοίξει σταδιακά και στη συνέχεια τους ιστούς του κόλπου να προετοιμαστούν για την έξοδο του μωρού. Επίσης, το αμνιακό υγρό προσφέρει περισσότερο χώρο για τη στροφή και κάθοδο του μωρού, καθώς συγκρατεί τα τοιχώματα της μήτρας, αλλά και μεγαλύτερη ευκολία στην κίνηση λόγω του υγρού στοιχείου. Το να μείνει άθικτος ο αμνιακός σάκος είναι σημαντικό και για τις περιπτώσεις που το μωρό έχει μια «δύσκολη θέση» μέσα στη μήτρα και η γέννα είναι αργή. Τα υγρά δίνουν περισσότερο χώρο στο μωρό να αλλάξει θέση μέσα στη μήτρα, και ειδικά στο κεφάλι.

Όταν γίνει η αυτόματη ρήξη των μεμβρανών (δηλαδή από μόνη της, συνήθως όταν το κεφάλι περάσει τον τράχηλο), το αμνιακό υγρό προσφέρει λίπανση στον κόλπο για να βοηθήσει στην περαιτέρω κάθοδο και έξοδο του μωρού.

Ο ρόλος του αμνιακού υγρού είναι σημαντικός και για έναρξη του θηλασμού. Το πρωτόγαλα μυρίζει και έχει γεύση ίδια με αυτή του αμνιακού υγρού, κάτι που βοηθάει το μωρό να βρει την πηγή της τροφής του και να πλοηγηθεί προς το στήθος μετά τη γέννησή του.

Επίσης, το αμνιακό υγρό που υπάρχει στα χέρια του μωρού με το που γεννηθεί το βοηθάει να προσανατολιστεί ως προς το που βρίσκεται η τροφή του. Το μωρό μυρίζει και γεύεται τα χέρια του και μετά το δέρμα της μαμάς του προσπαθώντας να καταλάβει αν βρίσκεται εκεί η τροφή του ή όχι.

Είτε σπάσουν τα νερά σου στην αρχή της γέννας, είτε κατά τη διάρκεια ή και στο τέλος (πιο σπάνια και καθόλου), το αμνιακό υγρό αναπληρώνεται και είναι εκεί για να προστατεύσει το μωρό σου και να κάνει πιο ομαλή τη διαδικασία της γέννας και του θηλασμού.

Μπορείς να αρνηθείς την ρήξη των υμένων σου από το γιατρό ή τη μαία σου, ζητώντας τους να περιμένουν να σπάσει ο σάκος από μόνος του.

Μπορείτε να δείτε ένα ενδιαφέρον ντοκυμαντέρ στο YouTube Channel της μαίας και ερευνήτριας Rachel Reed (www.rachelreed.website).

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Skip to content